Jak wybrać tort weselny?

Kiedy na weselu wybija północ, przychodzi czas na krojenie tortu. Ostatnimi czasy cukiernie przedstawiają coraz to nowsze propozycje misternie wykonanych słodkości, a Młode Pary naprawdę mają w czym wybierać. Jednak czasem okazuje się, że zachwycająca forma niekoniecznie równie dobrze smakuje. Na co więc zwrócić uwagę, wybierając weselny tort? I skąd właściwie wzięła się tradycja częstowania gości słodkim wypiekiem?

Czego dowiesz się z tego wpisu?

  • Skąd wywodzi się tradycja podawania tortu na weselu?
  • Jakie są rodzaje tortów weselnych?
  • Jaki smak tortu wybrać na weselne przyjęcie?
  • Czym kierować się przy wyborze toru weselnego?
 

TL;DR

Choć wybór tortu weselnego wydaje się formalnością, potrafi przysporzyć sporo kłopotów. Trzeba pamiętać, że wypiek ten musi się komponować z całą oprawą wesela, a dodatkowo dobrze smakować. Można wybrać tort piętrowy, angielski, muffinkowy lub naked cake. Najpopularniejsze smaki to: owocowy, czekoladowy lub śmietankowy. Ozdoby i kolory powinny być dopasowane do motywu przewodniego, podkreślając jego charakter i wyjątkowość.

Kilka faktów o torcie ślubnym, o których nie miałeś pojęcia

Choć dzisiaj torty weselne to misternie ułożone konstrukcje, bogato zdobione, oblane czekoladą i lukrem, pierwsze wypieki ślubne, które pojawiły się w Stanach Zjednoczonych, były zwyczajnymi ciastami, składającymi się z biszkoptu zamoczonego w brandy, ozdobionego owocami. Skąd więc wzięła się moda na białe torty ślubne?

Wszystko zaczęło się od wesela królowej Wiktorii oraz księcia Alberta, który odbył się w 1840 roku. To na nim pojawił się 300-kilogramowy keks, pokryty białym lukrem. Zachwycił się nim cały świat, który szybko uhonorował go jednym z niezbędnych elementów na ślubnym przyjściu. Jednak w tamtych czasach na taki luksus mogli sobie pozwolić tylko nieliczni – biały lukier był bowiem bardzo kosztownym towarem.

Torty, które obecnie podziwiamy na ślubnych przyjęciach, mają swój początek we Włoszech. Tamci cukiernicy nie mają sobie równych – uczynili z tego sztukę i są sławni na cały świat. W Polce ten wypiek rozsławiła natomiast królowa Bona, która wraz ze swoją osobą przywiozła do nas mnóstwo tradycji, związanych z zaślubinami.

Dlaczego praktycznie wszystkie Młode Pary decydują się na tort weselny? Bo jest on symbolem dostatku oraz dobrobytu. Stanowi również piękną ozdobę – jest dopełnieniem dekoracji oraz ma wyborny smak. Najważniejsze jest to, aby dobrać go nie tylko do oprawy wesela, ale również zwrócić uwagę na to, jak smakuje. Jak to połączyć?

Z jakimi rodzajami tortu możesz się spotkać?

Decydując się na wizytę u cukiernika, warto najpierw dowiedzieć się kilku istotnych rzeczy, związanych z tortami ślubnymi. Pomoże Wam to podjąć odpowiednią decyzję i wstępnie określić kryteria, którymi będziecie się kierować przy ostatecznym wyborze.

Niezwykle popularny wśród Młodych Par jest tort angielski. Jego charakterystyczną cechą jest to, że pomiędzy poszczególnymi piętrami nie ma przerw. Dzięki temu można uzyskać elegancki i klasyczny efekt. Tort angielski można dowolnie ozdobić, kierując się gustem nowożeńców. Doskonale sprawdzą się tutaj marcepanowe lub czekoladowe dodatki, a także figurki, które znajdą się na szczycie wypieku.

Równie popularny jest tort piętrowy. Od angielskiego różni się tym, że każde piętro jest ułożone na osobnym stelażu. To daje o wiele więcej możliwości – każda część może inaczej smakować i wyglądać (choć w obu przypadkach warto zasięgnąć opinii doświadczonego cukiernika, tak, aby zarówno smak, jak i wygląd, wzajemnie się uzupełniały). Ważnym elementem, jest także stelaż – stanowi on ozdobę, która podobnie, jak wszystkie inne elementy, musi odpowiednio komponować się z oprawą wesela.

Jeśli jesteście minimalistami i bogato zdobione torty kompletnie nie wpisują się w styl Waszego wesela, nie przerażajcie się. Istnieje doskonała alternatywa, która zdobyła już szerzę fanów. Naked cake, bo o nim mowa, świecą triumfy na weselach rustykalnych oraz industrialnych. Nie spotkasz się tu z bogatymi zdobieniami ani ciężkimi masami. Tzw. nagie ciasta to minimalistyczne wypieki, najczęściej przełożone marmoladą, posypane cukrem pudrem i przyozdobione świeżymi owocami.

Ciekawą propozycją jest również tort stworzony z muffinek. Na salony ślubne wszedł w 2012 roku i od tego czasu jego popularność stale rośnie. Nie trzeba go kroić i można go w prosty sposób przenosić z miejsca na miejsce, co nie jest możliwe w przypadku tortów piętrowych oraz angielskich. Nie wymaga również specjalnego przechowywania, ponieważ do jego produkcji nie użyto ciężkich mas, które mogą się zepsuć lub stopić. Wiele Młodych Par decyduje się również na dodatkowy, mały tort, który zapewnia podtrzymanie tradycji, jaką jest wspólne krojenie ciasta przez nowożeńców. Muffinki ułożone na stelażu, zapewniają niesamowity efekt, który niczym się ustępuje tradycyjnemu tortowi, natomiast same w sobie są o wiele praktyczniejsze.

Jak wybrać smak tortu weselnego?

To, na jaki smak tortu się zdecydujecie, zależy w głównej mierze od tego, jakie są Wasze preferencje smakowe. Jednak, jeśli chcecie się zdecydować na oryginalny smak, pamiętajcie, że tort będą spożywać również Wasi goście. Dlatego może się okazać, że wybranie np. miętowo-czekoladowego smaku to nie jest najlepszy pomysł.

Najbezpieczniejszym rozwiązaniem są smaki owocowe (np. malinowy, truskawkowy), czekoladowe (zwykła, mleczna czekolada jest uniwersalnym rozwiązaniem, nie każdy lubi np. białą czekoladę) oraz śmietankowe. Warto również wziąć pod uwagę porę roku, w której odbywać się będzie wesele – w czasie pory wiosenno-letniej o wiele lepiej sprawdzą się owocowe smaki – czekolada może się stopić, jest również ciężka do strawienia. Sprawdzi się za to doskonale w okresie jesienno-zimowym, kiedy na dworze jest chłodniej, co zaostrza apetyt.

Zdobienia i kolory, czyli jak wybrać idealny tort weselny

Na rynku cukierniczym możecie dostać praktycznie każdy tort, jaki Wam się zamarzy – począwszy od smaku, a skończywszy na konstrukcji i zdobieniach. Warto jednak zachować spójność. Jak to zrobić? Dobrać tort pod styl wesela. Jeśli urządzacie przyjęcie w stylu rustykalnym, angielski tort będzie do niego pasować, jak pięść do oka. Podobnie, jak na ślubie glamour kompletnie nie sprawdzi się naked cakes – jest po prostu zbyt skromnym wypiekiem, jak na przyjęcie, które jest synonimem luksusu i przepychu. Kolor tortu powinien dobrze komponować się z barwą przewodnią przyjęcia, a zdobienia z dekoracjami na stole.

Tort weselny jest piękną tradycją, którą warto kontynuować. Przed wizytą w cukierni określcie, jaki rodzaj, smak oraz kolorystyka najbardziej Wam się podobają. Dzięki temu szybciej wybierzecie ofertę dopasowana w 100% do Waszych potrzeb. A jeśli szukacie sali weselnej, sprawdźcie propozycje Hotelu na Błoniach → u nas znajdziecie sale różnej wielkości, a nasz manager pomoże Wam urządzić Wesele Marzeń. Serdecznie zapraszamy!

Sprawdź także:

Ślub i wesele w wiosennej odsłonie. Kilka powodów, dla których warto wziąć ślub wiosną

Jak wybrać Wedding Plannera?

Jak wybrać zaproszenia ślubne?

Żródło zdjęć: pexels.com, pivabay.com, unplash.com