Tort weselny czyli jak ucieszyć podniebienie i oko

Tort weselny – zwiastun słodkiego życia. Do północy najbardziej wyczekiwany gość wesela.. Warto więc przyłożyć się do wyboru tego cukierniczego arcydzieła. Jest podstawą każdego przyjęcia weselnego i choć nie wszyscy za nim przepadają, bez niego życie nowożeńców nie mogłoby być słodkie! Podpowiadamy, na czym się skupić, by wybrać tort weselny tak by, nie tylko smakował, a także zaparł dech w piersiach gości!

Wygląd tortu

Tradycyjny tort weselny to czysty minimalizm – biszkopt z bitą śmietaną z figurkami Państwa Młodych u szczytu. Jednak na wielu weselach można zobaczyć odejście od tradycji. Jeśli wesele jest utrzymane w jakiejś konwencji tort, dotrzymuje kroku motywowi. Jeśli decydujemy się na boho – delikatność tortu, świeże owoce czy żywe kwiaty to podstawa. Kolor, wbrew pozorom ma ogromne znaczenie. Pasujący do koronki sukni ślubnej lub obrusu ciekawiej prezentuje się, chociażby na zdjęciach. Jeśli zdecydujecie się na wesele w stylu pin-up warto pomyśleć nad intensywnymi kolorami: czerwony z czarnymi akcentami – kokardki, kropki. Popuśćcie wodze fantazji!

Typ tortu

W zależności od prywatnych upodobań Pary Młodej możecie wybrać odpowiedni, jeden z 4 typów tortów:

Tort angielski
    – tort bez stelaża. Składa się przynajmniej z dwóch warstw, gdzie jedna stoi bezpośrednio na drugiej. Tort taki może być okrągły bądź kwadratowy — wedle upodobań. Każde piętro może mieć inny smak, pamiętajcie jednak, żeby wybrać takie, które do siebie pasują. Tort angielski zdobiony jest zazwyczaj plastyczną masą cukrową lub marcepanowa, dzięki której powierzchnia tortu pozostaje gładka i możemy ozdobić ją przeróżnymi dodatkami. Jest to obecnie najchętniej wybierany przez Pary Młode rodzaj tortu.
Tort na stelażu
    – składa się z kilku małych tortów ułożonych na finezyjnie kształtnych stelażach. Stelaż wykonany jest najczęściej z metalu platerowanego srebrem. Może przyjąć najróżniejszy kształt, który na pewno zadziwi gości. Każdy z tortów ustawionych na stelażu najczęściej jest innego smaku. Stelaż można dodatkowo ozdobić sztucznymi bądź żywymi kwiatami.
Tort amerykański
    – duży, prostokątny tort, na którego wierzchu umieszcza się zazwyczaj dużo mniejszy torcik w kształcie kwadratu, koła lub serca. Tort ten najczęściej spotkać możemy na bankietach, rzadziej na weselach.
Tort muffinkowy
    – który to powoli wkrada się do łask Młodych Par. Jest ciekawą alternatywą dla tradycyjnych tortów weselnych. Takie malutkie babeczki, osobna dla każdego z gości, wyglądają obłędnie! Można nadać każdej innego smaku, koloru, przez co zbiera on grono swoich zwolenników. Jednak jeśli Para Młoda nie do końca chce rezygnować z tradycji, na szczycie takiego tortu ustawia się malutki torcik weselny, by dopełnić wspólnego krojenia tortu.
Naked cake
      – czyli tort, który określa się jako „nagi”, nie jest on ozdobiony za pomocą tradycyjnej masy lukrowej, a pozostawiony na sucho. Dzięki temu widać piękne, białe warstwy kremu i biszkopt, z którego składa się tort. Czasem posypywany jest cukrem pudrem lub polewany delikatnym syropem wedle wizji Pary Młodej. Zamiast tradycyjnych lukrowych, czy plastikowych figurek na torcie jako ozdoby pojawiają się świeże kwiaty i owoce. To sprawia, że tort nie wygląda sztucznie, co więcej, wygląda bardzo apetycznie i uroczo!

Smak

Wygląd tortu jest kwestią ważną, ale nie należy zapominać o jego smaku. Zazwyczaj Pary Młode, po degustacjach, wybierają smaki dość neutralne, które powinny być dopasowane do menu weselnego, o którym przeczytać możecie tutaj. Najczęściej jednak stawia się na smak wanilii, czekolady, lekkie musy, delikatne owoce czy tort szwardzwaldzki, jednak pamiętajcie, że warto eksperymentować! PAMIĘTAJ jednak, by tortów mocno maślanych i śmietanowych nie kłaść w towarzystwie innych potraw z menu, gdyż bardzo szybko chłoną aromaty i mogą stać się zupełnie niejadalne!

Trochę tradycji

Wspólne krojenie tortu przez nowożeńców to staropolski zwyczaj. Jest to pierwsze, wspólne zajęcie Państwa Młodych. Jak się za to zabrać i przygotować, by nie popełnić żadnego faux pas? Podczas krojenia pierwszego kawałka, prawa ręka Pana Młodego spoczywa na prawej dłoni Panny Młodej. Po jego odkrojeniu młodzi symbolicznie częstują się wzajemnie według tradycji: najpierw on ją kolejno – ona jego. Kolejne kawałki Młodzi podają rodzicom. Później tort powinien wyjechać z sali, by zostać pokrojony, a później podany gościom.

Przy organizacji wesela warto pamiętać o wyborze nie tylko tortu, ale i idealnego miejsca. Hotel na Błoniach oferuję najwyższą jakość usług więc nie będziecie musieli martwić się niczym, no chyba, że kolorem tortu. Zapraszamy do kontaktu z naszym hotelem.

źródło zdjęć: wikipedia,pixabay