Nasz browar

Browar Wirtuozeria mieści u podnóża Koziej Góry na terenie rekreacyjnym bielskich Błoni, gdzie znajduje się wiele urokliwych ścieżek spacerowych, malowniczych terenów zielonych i doskonałych tras rowerowych.  Miejsce stanowi kompleks gastronomiczno-noclegowy razem z Restauracją Wirtuozeria i Hotelem na Błoniach, świadcząc swoim gościom profesjonalne usługi oraz produkty wytwarzane na miejscu. Całość niepowtarzalnej atmosfery dopełnia klimatyczny wystrój wnętrz i profesjonalna obsługa. 

W nas piwo produkowane jest z najlepszych surowców, przy użyciu klasycznych urządzeń i tradycyjnej technologii. Cechą charakterystyczną piwowarskiego rzemiosła wyróżniającą nas na tle innych jest uzyskanie produktu, który:

  • posiada najwyższą jakość
  • jest w pełni naturalny (nie poddawany dalszej obróbce)
  • zawiera bogactwo składników
  • jest charakterystyczny dla miejsca, w którym został produkowany 
  • jest smaczny i dostosowany do panujących trendów konsumenckich

Aktualnie produkujemy 20 gatunków piw, których receptura poparta jest żmudną technologiczną pracą, dodatkowo wymaga nieustannej obserwacji parametrów fizyko-chemicznych ze szczególnym uwzględnieniem organoleptycznych (tj. smakowych), tak aby dokonywać właściwych korekt i doprowadzać produkt do perfekcji.

Doświadczenie w branży skłoniło nas do zastosowania urządzeń usprawniających proces produkcji, ale także dbających o ochronę środowiska i przysparzające oszczędności ekonomiczne. Do takich innowacyjnych rozwiązań należy instalacja kumulująca wodę gorącą pozyskiwaną z wcześniejszego procesu chłodzenia brzeczki (oszczędność energii i ścieków). System wtórnego odbioru, segregacji i mycia butelek stosowanych do ponownego rozlewu piwa (oszczędność opakowań). Ogrzewanie wody za pomocą pomp ciepła i układu solarnego (naturalne źródła energii) oraz inne rozwiązania generujące wymierne oszczędności i ograniczające zużycie surowców lub mediów.

Nad całością procesów czuwa nasz doświadczony Piwowar posiadający gruntowne wykształcenie i wieloletnie doświadczenie zawodowe w wielu browarach oraz rodzinne tradycje piwowarskie.

Współpracujemy z odbiorcami na terenie Bielska-Białej i okolic, ale też z dalszych stron kraju oferując dla nich dedykowane gatunki piwa w specjalnie zaprojektowanym opakowaniu, nawiązującym do specyfiki danego miejsca. Oferujemy w ten sposób nasze produkty szerszej grupie konsumentów w kraju, jak również zagranicę.

Podczas pobytu w restauracji nasi Goście oprócz pysznego piwa i jedzenia mogą „na żywo” obserwować proces warzenia brzeczki odbywający się w przylegającej do sali warzelni. W piwiarni do dyspozycji znajduje się 9 kranów bezpośrednio podpiętych z leżakownią, dzięki którym wszystkie nasze piwa serwowane są prosto z tanków, zachowując przy tym walory naturalnego napoju chłodzącego i gaszącego pragnienie. Będąc w środku nie sposób przejść obojętnie obok pięknie prezentują się trzech ekspozytorów przedstawiających dawny proces warzenia, fermentacji i leżakowania piwa poszerzonego o XVII wieczną scenerię pozyskiwania lodu do chłodzenia piwnic leżakowych.

Dla tych, którzy zgłębiają wiedzę o produkcji piwa i jego historii, organizowane są spotkania z Piwowarem, na których oprócz teorii praktycznie można dotknąć, powąchać głównych surowców do produkcji brzeczki, uczestniczyć w pokazowej lekcji analizy laboratoryjnej oraz degustować piwa na miejscu.

Do dyspozycji Gości został zaprojektowany i zaadaptowany Browar BUS, dzięki któremu można w sposób komfortowy razem z przyjaciółmi przyjechać do nas, a po udanym pobycie w restauracji, przez naszego zawodowego kierowcę być odwieziony do miejsca początkowego.